Yoga

Wat is Yoga?
Yoga is een aloude wetenschap van persoonlijke ontwikkeling. Het biedt een compleet systeem van oefeningen en levensstijltechnieken voor het managen van alle aspecten van ons wezen, van gezondheid tot doelgerichtheid en zingeving. Daarbij worden de lichamelijke, geestelijke, emotionele en spirituele aspecten van de hele persoonlijkheid geïntegreerd en in balans gebracht.
Yoga is een waardevol hulpmiddel in de drukke wereld van vandaag. Evenwichtige beoefening van yoga verhoogt soepelheid en kracht, maakt je hoofd helder en geeft je energie en brengt al je fysiologische stelsels in balans. Door yoga vinden mensen de rust en veerkracht die nodig zijn om in deze complexe, snel veranderende wereld te leven.

Regelmatige yogabeoefening kan verder:

 • stress en fysieke en mentale spanning verminderen
 • energie en vitaliteit verhogen
 • slaap verbeteren ~ zowel het vermogen om in slaap te vallen als in slaap te blijven.
 • de uitlijning van de ruggengraat verbeteren, evenals de houding.
 • soepelheid, kracht en je evenwichtsgevoel vergroten
 • je aandacht, focus en helderheid van geest verbeteren
 • het immuunsysteem versterken
 • het functioneren van alle belangrijke organen en lichaamsstelsels (zoals het zenuwstelsel en de spijsvertering) ondersteunen
 • helpen bij aandoeningen zoals angst, depressie, hoge bloeddruk, rug- en schouderklachten en chronische pijn.

Wat is holistische yoga?

Holistische yogalessen bij Wakker Yoga combineren fysieke oefeningen, de adem, ontspanning en meditatie-oefeningen om lichaam, geest en emoties in balans te brengen. Yogalessen bevorderen gezondheid, ontspanning en een algeheel gevoel van welzijn. Je ervaart meer rust en helderheid.

Een typische yogales is opgebouwd uit 3 of 4 verschillende elementen:

 1. Asanas – yogahoudingen om het hele lichaam soepel en krachtig te maken. Uitgevoerd met meditatieve aandacht en aangepast aan persoonlijke bekwaamheid.
 2. Pranayama – ademhalingsoefeningen; met de adem werken om de stroom van prana (levenskracht, energie) in evenwicht te brengen en te vergroten. Dit brengt een diep gevoel van mentale rust.
 3. Yoga Nidra® – een eenvoudige, maar diepe ontspanningsoefening die systematisch lichaam, geest en emoties ontspant, heling bevordert en een gevoel van welzijn creëert.
 4. Mantra en Meditatie – om het denken tot rust te brengen en te concentreren; om het bewustzijn te verruimen en sereniteit en focus te ontwikkelen die nodig zijn voor het omgaan met de uitdagingen in het dagelijkse leven.

Wakker Yoga gaat verder dan de yogamat. De vaardigheden die je tijdens de lessen leert, kun je direct toepassen in je eigen leven. Door het kalmeren van emoties en het tot rust brengen van het denken, ervaar je meer rust en helderheid.

Oefeningen worden systematisch en veilig onderwezen met een nadruk op het ontwikkelen van zelfbewustzijn. Je wordt aangemoedigd om yoga te beoefenen met een ontspannen, meditatieve (aandachtige) houding. Dit zorgt ervoor dat je makkelijk spanning en stress kunt loslaten. Daarnaast geeft het ook meer energie, focus en wilskracht.

Yogalessen bij Wakker Yoga worden vooral gegeven door gebruik te maken van mondelinge instructies in plaats van fysieke demonstratie. Dit maakt het makkelijker om je eigen niveau te ontwikkelen en naar je eigen behoeften te beoefenen. Het helpt je ook om jouw eigen ervaring van binnen mee te maken in plaats dat de aandacht naar buiten gericht is op de docent en medestudenten.

Verder is er door de ongedwongen sfeer minder druk op technische ‘correctheid’ en juist meer nadruk op bewustwording. Je ontdekt door het richten van de aandacht direct de effecten van de oefeningen op de verschillende aspecten van de persoonlijkheid.

……………………………………………………………………………………………………

Moet ik verder nog ergens aan denken?

Tips ter voorbereiding:

 • Neem een eigen handdoek mee voor op de yogamat en een trui of vest tegen het afkoelen tijdens de eindontspanning (Yoga Nidra).
 • Draag loszittende, gemakkelijke kleding waar je vrij in kunt bewegen.
 • Vermijd zware maaltijden voor de les (tenminste 2 uur).
 • Arriveer 10 minuten eerder om je rustig voor te bereiden op de les.