tattwa’s – de elementen

Tattwas – de elementen volgens Yoga

De afgelopen weken stonden de lessen in het teken van de Tattwas, oftewel de elementen. In yoga wordt er naast de klassieke elementen aarde, water, vuur en lucht nog een vijfde element onderscheiden, namelijk ether. Bij elkaar zijn de elementen de bouwstenen voor alles wat we om ons heen zien, inclusief ons eigen lichaam.

De elementen lijken misschien een beetje abstract, maar als je ze in verband brengt met het lichaam kunnen de meeste mensen zich er wel iets bij voorstellen.

Zo staat aarde voor vorm en gewicht (zwaarte) en wordt het geassocieerd met het skeletstelsel en in yogahoudingen vooral met de benen en de bekkenbodem (aardende oefeningen).
Het water element staat voor beweging, stroming en vloeiendheid. Asana’s die het water element stimuleren en balanceren zijn vloeiende, dynamische bewegingen die vooral in de onderrug en onderbuik werken. Denk aan de aanvallende cobra, kat/tijger, dynamische vooroverbuiging en de meeste dynamische staande houdingen.
Vuur-oefeningen werken opwekkend en stimuleren de spijsvertering. Typische oefeningen zijn bewegingen in de buik, zoals de zonnegroet, cobra, karnhouding en de krijgerhoudingen. In bredere zin staat het element vuur voor transformatie (ook het verwerken van indrukken/emoties) en visie (wilskracht en ambitie).
Met het lucht element gaan we nog een stukje verder omhoog in het lichaam en komen we uit in het borstgebied. Lucht staat symbool voor openheid en verbinding. De oefeningen hebben op een of andere manier allemaal te maken met verbinding; de verbinding tussen onder- en bovenlichaam, de verbinding van een beweging met de adem, verbinding van lichaam en geest (acceptatie en bewustzijn van je lichaam en je mogelijkheden).
Tenslotte is ether het meest ongrijpbare element. Het wordt geassocieerd met ruimte en leegte. Alle yogahoudingen die het lichaam openen en een gevoel van ruimte geven vallen hieronder. De leegte gaat over de leegte in het hoofd, als alle gedachten zijn opgelost en de aandacht volledig gericht is op het lichaam of adem op dit moment.

Als je kennis van de chakra’s hebt, zal het je niet verbazen dat het aarde element bij het eerste chakra hoort, het zogenaamde wortelchakra. Via water (2: onderrug), vuur (navelchakra/zonnevlecht) en lucht (hartchakra) komen we uiteindelijk uit bij het keelchakra (ether element).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *