Kosha’s 2

De kosha’s

De afgelopen weken (in sommige lessen niet expliciet, meer als onderliggend thema) zijn onder andere de Koshas besproken; de vijf lichamen die in yoga onderscheiden worden. Hierbij nog even een kort overzicht wat deze vijf lichamen of ‘schillen’ van de mens inhouden:
– Annamaya kosha: het fysieke lichaam. Armen, benen, romp, nek, hoofd. Alle spieren en botten, weefsel, etc. Het stoffelijke lichaam vormt de basis. Het wordt in het oosten gezien als een tempel. Houd je tempel rein om welzijn en gezondheid te ervaren.
Pranamaya kosha: het energetisch (etherisch) lichaam. Prana, de levensenergie of vitale kracht, die we kunnen voelen onder de grovere fysieke sensaties. Denk aan tintelingen, prikkelingen, trillingen, warmte. Pranamaya kosha geeft leven aan het fysieke lichaam. Zonder prana is het lichaam enkel een leeg omhulsel.
– Manomaya kosha; het denklichaam. Dit omvat naast de verstandelijke vermogens ook de emoties die een tegenpool kennen; verdriet/blijheid, boosheid/vrolijkheid. In manomaya kosha hebben we te maken met gedachten en gevoelens. “Het verstand is een geweldige dienaar maar een beroerde meester,” wordt wel eens gezegd. Als we het denken alleen inzetten wanneer we het nodig hebben, is het een uiterst effectief instrument. Meestal neemt het denken ons echter over en worden we constant lastig gevallen door gedachten die niet relevant zijn voor de situatie, wat kan leiden tot bezorgdheid, angst of boosheid. Emoties komen voort uit het denken en zijn een reactie van het lichaam op het denken.
– Vijnanamaya kosha (spreek uit als vi-gyaa-na); het intuïtieve lichaam. Wanneer het stil is in het hoofd, ontstaat er ruimte voor hogere geestelijke vermogens, zoals intuïtie, onderscheidingsvermogen en wijsheid, om naar boven te komen. Wanneer je even stil wordt en je lichaam voelt, wordt het verstand weer fris en scherp. Vanuit deze stilte kunnen inzichten, ideeën en inspiratie zich aandienen.
– Anandamaya kosha: letterlijk het gelukzaligheidslichaam. Andere synoniemen om deze toestand te beschrijven zijn; vrede, bewustzijn, Zijn, en aanwezigheid. Wanneer we in contact zijn met anandamaya kosha zijn er geen gedachten of emoties. We handelen vanuit het hier en nu.

Alle koshas zijn met elkaar verbonden. Als je iets in het fysieke lichaam doet, bijvoorbeeld een yogahouding, kan dat een gunstige uitwerking hebben op het energieniveau (pranamaya kosha), de gemoedstoestand (manomaya kosha) of creativiteit en intuïtie (vijnanamaya kosha). Uiteindelijk helpt het je om meer in contact te komen met je ware aard; ananda, stilte, vrede, bewustzijn.

Yogatechnieken werken op verschillende manieren. Het is duidelijk dat de houdingen (asana) vooral op fysiek en energetisch niveau werken, maar als je gevoelig wordt, kun je ook merken dat er iets kan veranderen in het denklichaam terwijl je een bepaalde houding doet. Dit is vooral merkbaar bij uitdagende oefeningen of balanshoudingen, waarin de focus belangrijk is en oordelen of vergelijken al snel gebeurt zonder dat je het opmerkt.
Ademtechnieken (pranayama) zijn iets subtieler en werken vooral in op pranamaya kosha, het energieveld. Pranayama betekent letterlijk uitbreiding van energie. Mudras en bandhas zijn de meest subtiele oefeningen waarbij zowel lichaam, adem als geest betrokken zijn. Meditatie geeft vooral inzicht in de mentale processen (manomaya en vijnanamaya kosha). Kirtan en mantra zingen is voor sommigen de snelste manier om in contact te komen met de toestand van Zijn of aanwezigheid (ananda) .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *