Kosha’s

De kosha’s 

De lessen van de afgelopen weken stonden in het teken van de kosha’s, letterlijke de omhulsels van de mens. Er zijn vijf van deze lagen of lichamen:

  • Annamaya kosha – het fysieke lichaam; spieren, botten, weefsel, etc. Het voertuig of de tempel waarin het bewustzijn huist.
  • Pranamaya kosha – het energetisch lichaam (ook wel etherisch lichaam). Prana, de levensenergie, geeft leven aan het fysieke lichaam. Zonder prana is er geen leven mogelijk. Prana is te ervaren als een subtiel gevoel van levendigheid, vaak in de vorm van prikkelingen, tintelingen, warmte en beweging.
  • Manomaya kosha – het denklichaam (of mentale lichaam); alles wat er in het hoofd gebeurt, het verwerken en analyseren van prikkels die via de zintuigen naar binnenkomen, plannen, gedachten, herinneringen.
  • Vijnanamaya kosha – het intuitie- of wijsheidslichaam (ook wel bekend als astraal lichaam). Hierin komen de hogere eigenschappen van de geest tot uiting; intuitie, wijsheid, inzichten, onderscheidingsvermogen.
  • Anandamaya kosha – letterlijk het vreugdeslichaam, misschien beter te begrijpen als de staat van zijn of opperste bewustzijn.

De effecten van yoga-oefeningen (zowel houdingen, als ademtechnieken, meditatie, mantra) werken door op alle niveaus. De meeste mensen zijn zich wel bewust van de interactie tussen het lichaam, energie en het denken. Als er iets in het lichaam verandert, heeft dat een uitwerking op je energieniveau en gemoedstoestand.
Asana’s staan er bekend om dat ze via het lichaam, het energieniveau en het denken kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld na de zonnegroet kan je lichaam warm en levendig aanvoelen en merk je misschien helderheid in het hoofd. Naast de fysieke effecten zoals het rekken en strekken van spieren, het aanspannen en verstevigen van spieren, de effecten op de ademhaling, hartslag en spijsvertering, hebben de meeste houdingen ook effect op mentaal niveau. Denk maar aan gedachten die misschien in een balanshouding naar boven komen als het even niet lukt, of de focus en helderheid van krijgerhoudingen, de ontspannende effecten van liggende losmakingsoefeningen, etc.

Tijdens een yogales word je uitgenodigd om van moment tot moment te kijken waar de aandacht is. In het lichaam op sensaties of ervaringen van energie, in het hoofd bij een gedachte of herinnering, misschien op geluiden of prikkels die van buitenaf komen. Of misschien is er alleen bewustzijn van de waarnemer die de stilte van binnen opmerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *