Sankalpa – meer dan een goed voornemen

“Sankalpa – de kristallisatie van jouw spirituele aspiratie”

Tijdens de diepe ontspanning Yoga Nidra word je gevraagd een affirmatie te herhalen, drie keer aan het begin en drie keer aan het einde van de oefening. Zoals een plant regelmatig water nodig heeft om te groeien, zo zal je voornemen alleen sterk en verwezenlijkt worden als je het regelmatig herhaalt. Dus in plaats van eens per jaar met een goed voornemen te komen, kun je elke keer wanneer je Yoga Nidra beoefent je voornemen versterken door je Sankalpa te herhalen.

Een voornemen kan worden vergeleken met een zaadje. Beide moeten worden geschept om tot ontkieming te komen. Een zaadje heeft de juiste omgeving nodig: aarde, licht en water. Een voornemen moet ook gevoed worden met regelmatige steun en aandacht. Zonder dit kan noch het zaadje noch het voornemen ontkiemen, groeien en tot de gewenste verandering in je leven leiden. Net als dat een zaadje regelmatig licht en water nodig heeft, dient een voornemen regelmatig herhaald te worden, drie keer met overtuiging en vertrouwen. Uiteindelijk zal het sterker worden en groeien om ten slotte zelf tot uiting te komen in je leven.

Het goede voornemen dat je tijdens Yoga Nidra in jezelf herhaalt werkt als een zaadje voor positieve verandering in de toekomst. Het verwoorden van een Sankalpa moet echter wel in de tegenwoordige tijd zijn, alsof je al verwezenlijkt hebt wat je wilt bereiken. Gebruik enkel positieve woorden en geen toekomstige tijd (ik zal…), maar de tegenwoordige tijd: “ik ben aan het…”, “ik word…”. Een krachtige sankalpa is vrij kort, hooguit één zin. Probeer om tot de achterliggende kern te komen van wat je wenst te veranderen. Dit kan dan verbonden zijn met veel andere dingen die je ook zou willen veranderen.

De keuze om een gewoonte te gebruiken als Sankalpa is niet altijd aan te raden, want achter elke gewoonte zit een diepere oorzaak die ontdekt en gebruikt moet worden. Een gewoonte proberen te veranderen is net als het indrukken van een deel van een luchtbed; het zal enkel ergens anders omhoog komen.

Laat je Sankalpa vanuit het hart naar boven komen, in plaats vanuit het hoofd. Neem de tijd om te overdenken wat je wilt ontwikkelen of veranderen voordat je de Sankalpa formuleert. Want wat je kiest zal zeker uit komen in je leven. Laat de Sankalpa van binnen uit tot je spreken.

Twee soorten Sankalpa
De eerste soort Sankalpa die je zou kunnen kiezen is er een die te maken heeft met iets dat je wilt ontwikkelen of veranderen op korte termijn. Deze soort kan worden losgelaten wanneer je datgene hebt bereikt dat je wilde veranderen of ontwikkelen, bijvoorbeeld de wens om te stoppen met roken.

De tweede soort Sankalpa is iets op langere termijn. Wanneer de lange termijn Sankalpa is geformuleerd, kan het van tijd tot tijd verfijnd worden, maar de essentie van de Sankalpa dient vastgehouden te worden en je moet niet te vaak veranderingen maken. Geef het de tijd om in het onderbewuste te laten zakken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *